Böcker med HBTQ-personer i handlingen

HBTQ-personer förekommer allt mer inom litteraturen och det visar på en positiv utveckling vad gäller representation och inkludering. Möjligheten att få läsa om karaktärer med olika sexuell läggning öppnar dörren för fler att känna sig accepterade och respekterade i samhället. Det faktum att dessa karaktärer är på uppgång visar att HBTQ-kampen är högst närvarande inom den litterära världen.

För alla som gillar att läsa böcker med HBTQ-personer listar vi nedan 3 populära läsningar alla bör spana in. Kanske kan du utöka din boksamling med ännu fler av dina favoriter. Här är tre böcker som fått stort genomslag inom HBTQ-världen:

Torka aldrig tårar utan handskar, Jonas Gardell.

Denna prisbelönta bok är uppdelad i tre delar och handlar om den unge Rasmus och hans vänner i det homosexuella Stockholm. Den speglar viktiga och sanna urskiljningar från HIV-epidemin på 1980-talet.

Call me by your name, André Aciman.

Kanske är det filmatiseringen som fått störst genomslag men glöm inte att den baseras på boken skriven år 2007. Vi följer den sjuttonårige pojken Elio som varje sommar spenderar lovet i Italien. Där träffar han den snygge 25-årige Oliver, och en oväntad passionerad kärleksrelation tar sin början.

Som eld, Sara Lövestam.

Detta är en ungdomsbok som handlar om två rätt så olika tjejer, Lollo och Anna, som tillbringar sommaren i skärgården. De kommer från helt olika bakgrund men när de träffas och blir kära spelar detta ingen roll. Vi följer deras berättelse genom bådas ögon och det är en väldigt fin och inkluderande bok.