Släta ut spåren i ansiktet

Att vara trygg med sin kropp är otroligt viktigt. Negativa tankar och dåligt självförtroende bör i första hand hanteras av en kurator eller psykolog. Genom att bygga upp självförtroendet är det lättare att leva med kroppen. Avslappningsövningar och massage av ansiktet hjälper musklerna att slappna av. För dig som är trygg och har självförtroendet men ändå är missnöjd finns möjlighet att med hjälp av botox åtgärda djupa spår i ansiktet.

Ansiktets naturliga åldrande

Livet sätter sina spår i ansiktet och det är helt naturligt. Att skratta eller kisa mot solen är något att eftertrakta utan att oroa sig för dess påverkan på huden. Skrattrynkor är ofta charmigt och skapar naturliga uttryck av vår personlighet. Men ansiktets åldrande påverkas även genetiskt och vissa ansikten har fler linjer än andra. Långvarig stress och oro påverkar och förstärker dessutom ansiktets linjer. En rynkad panna eller hopdragna ögonbryn kan skapa veck som ofta förblir djupa. Dessa är svåra att släta ut i efterhand och kan skapa ett ansikte som speglar ett hårt liv trots att du nu mår bra och släppt oron. Även åldrade och yttre påfrestningar sätter sina spår i huden. Ett liv utsatt för sol utan tillräckligt solskydd påskyndar också hudens åldrande. Att huden åldras är en naturlig process och viktiga ämnen som kollagen, elastin och hyaluronsyra minskar. Tillsammans påverkar det hudens elasticitet och den blir därför slappare och linjerna slätas inte ut. Effekterna av olika hudkrämer mot åldrande är omdiskuterad och räcker inte alltid som enda åtgärd.

Används för mer än ansiktets uttryck

Det finns olika sorters linjer och veck i ansiktet och alla behöver inte åtgärdas. Dynamiska linjer är naturliga och uppkommer när ansiktet rör sig och slätas sedan ut när ansiktet vilar. Statiska linjer stannar kvar även då ansiktet vilar och dessa veck kan lättare fördjupas och bli permanenta. Syftet med botox är att dämpa och förebygga dessa statiska och större veck i ansiktet. En mer okänd användning av botox utförs i syfte att behandla huvudvärk, överdriven svettning av sorten hyperhidros, muskelryckningar och tandgnissling.

Hur botox fungerar

Botox är ett vanligt namn för ämnet botulinumtoxin typ A. Det är ett muskelavslappnande ämne som blockerar nervsignalerna och bidrar till att hudens små muskler slappnar av. Små stick i huden följer de linjer som ska åtgärdas och ämnet injiceras på dessa platser. Långsamt kommer musklerna i ansiktet slappna av och linjerna slätas ut och kommer tillfälligt synas mindre. För att helt släta ut vecken används fillers. Effekten varar några månader och kan sedan upprepas. Arbetet med botoxinjektioner kräver kunskap och erfarenhet och injektionerna utförs därför av utbildade och legitimerade läkare och sjuksköterskor. Inför en konsultation hos kliniken är det viktigt att själv tänka igenom vad du vill åtgärda så att onödiga ingrepp inte behöver genomföras. Undvik spontana beslut och håll dig till de viktigaste åtgärderna.

Skönhetsingreppen ökar och just botox är en av de vanligaste åtgärderna som används över hela världen. Det förekommer ofta inom mode- och skönhetsindustrin där många kändisar kommenterar ämnet.