Vara autosexuell – så blir du kär i dig själv

Det finns många begrepp inom sexualitet och hbtq och ett av dem som du kanske inte bekantat dig speciellt mycket närmare med är autosexualitet. Det betyder kort och gott att du är attraherad av dig själv och vill helst ha sex med dig själv.

Missförstå oss nu inte, de flesta människor onanerar och njuter av det, men en autosexuell person vill helst inte inkludera andra i sitt sexliv överhuvudtaget. Vad det kan bero på är olika från person till person men i de flesta fall talar man om att attraktionen endast faller på en själv. Det är alltså inte detsamma som att vara asexuell då man överhuvudtaget inte känner någon sexuell lust.

En ovanlig term, en relativt vanlig sexuell läggning

Man har sällan talat om autosexualitet och termen är egentligen väldigt ny. Men ändå finns det fler än vi tror ute i världen som hellre har sex med sig själva och känner mer attraktion till sin egen kropp än till en annan person. Det har alltså inget att göra med att man har haft många sexuella besvikelser i livet och tycker att njutningen faktiskt blir bättre med egna händer så att säga. Istället har det med attraktion att göra. Attraktion till sig själv. Dock kan en autosexuell person ibland känna attraktion för andra, men det är relativt ovanligt. Innebörden varierar också från person till person, glöm inte det.

Vad kan det bero på?

Vi vill alla se så bra ut som möjligt, oftast för att uppmärksammas av andra, men också för att känna oss tillfreds med oss själva. Att sminka sig med en snygg concealer, att klä sig i det senaste modet för att framhäva kroppen eller att gå till frisören gör att vi får bättre självförtroende och självkänsla. Ja, många tar till och med till kniven och lägger sig under den för att plastikoperera sig eller gör skönhetsingrepp – och av vilken anledning? Bara för att bli vackra i andras ögon? Knappast! Man vill även känna sig vacker i sina egna ögon när man står framför spegeln. Man vill träna på gym inte bara för att få en bättre hälsa utan för att känna sig mer attraktiv. Vi har alla någon slags självkärlek till vår egen kropp, även om den ofta övergår i hatkärlek…

Men autosexualitet går längre än så. Men blir man kär i sig själv eller handlar det enbart om attraktion? Faktum är att det finns ytterligare ett begrepp för den som får romantiska känslor för sig själv – autoromantisk. Är inte det samma sak som narcissism kanske du tänker, men nej det behöver inte vara samma sak eftersom narcissister också lever för att såra andra människor.