Våga vara sexig

En vanlig kritik mot Prideparader och HBTQ-rörelser runt om i världen är att så mycket tycks handla om sex. Utmed gator och torg vandrar halvnakna människor och ropar ut budskap om kärlek och för vissa går det inte riktigt ihop. Är det sex eller kärlek det handlar om?

Självklart går det inte att dra alla över en kam och det finns många åsikter i frågan. Grundtanken bakom paradernas ”sexighet” handlar dock oftast om att våga exponera sig, att visa att sexualitet inte är farligt och att ha rätt till sin egen kropp. Med andra ord ska du aldrig behöva skämmas för varken din kropp eller den du är.

Valet är ditt

Oavsett om du är bi, gay, hetero eller föredrar att inte sätta någon som helst etikett så är det viktigt att du vet om att du har rätt att bejaka din sexualitet. Det handlar om allt från att sätta på dig sexiga underkläder till att ha sexuella relationer eller rentav att bara fantisera om dem. Så länge du gör det du själv vill och inte skadar någon annan har du ingenting att skämmas för, och det är just det som är grundtanken bakom HBTQ-paradernas öppenhet.

Faktum är att när Stockholm Pride går av stapeln varje år är nästan hälften av deltagarna hetero och helt enkelt där för att visa sitt stöd. Alla som går i paraden eller är med i olika HBTQ-föreningar vill förmedla sin övertygelse att mänskliga rättigheter ska gälla alla, och vare sig folk vill det eller ej så är det inte förbjudet att vara öppen med sin sexualitet. Om en person stör sig på att se människor som uttrycker sin sexualitet så går det alldeles utomordentligt bra att göra det, tankarna är fria, men att försöka förbjuda det är en helt annan fråga.