TV-serier med HBTQ-personer i rollerna

Vi ser fler och fler program med HBTQ-personer i rollerna, och allt fler skådespelare talar nu ut om sina privatliv i relation till sexualitet och könsidentitet. Det speglar ett skifte i hur media förhåller sig till HBTQ och tyder på en positiv förändring i hur allmänheten uppfattar ämnet. Med fler HBTQ-personer på våra TV-skärmar ser vi hur läggning och sexualitet speglas, och får en mer varierad uppfattning som informerar och inspirerar. För unga HBTQ-personer är det speciellt viktigt att ha förebilder som talar öppet mot diskriminering, och som tar fram viktiga frågor genom komedi, drama och populära TV-serier.

HBTQ-karaktärer i TV-serier

Fler hbtq-personer synsi tv-serier, och med fler roller lyfter de fram större frågor. Dock riktas ofta kritik mot hur LGBT-personer framställs i media. ”The L Word” handlar om en grupp lesbiska och bisexuella kvinnor, och trots programmets popularitet har det fått kritik för att det främjar stereotyper. I ”Unbreakable Kimmy Schmidt” är huvudpersonens bästa vän en färgstark och överdriven homosexuell man, vilket har väckt anstöt hos vissa kritiker. Andra serier hyllas dock för sina HBTQ-karaktärer. I ”Elementary” ser vi transpersonen Candis Cayne som Ms Hudson, och ”Orange is the New Black”-stjärnorna Lea DeLaria och Laverne Cox har båda talat ut som sina liv som HBTQ-personer.

Allt fler HBTQ-stjärnor talar ut

Även HBTQ-personer som spelar karaktärer med en annan läggning talar allt oftare om sina privatliv. Jim Parsons spelar Sheldon Cooper – en nästintill asexuell man – i hitserien ”The Big Bang Theory”, och talar öppet i media om sitt liv och att komma ut som homosexuell. I ”How I Met Your Mother” spelar Neil Patrick Harris en kvinnokarl utan like, men använder sin stjärnstatus för att lyfta fram HBTQ-frågor och tala om sitt förhållande till David Burtka. Succéserien ”Glee” har ett antal karaktärer med olika läggningar och Chris Colfer har genom sin roll som Kurt blivit en idol för miljontals unga människor. Colfer talar öppet om sitt liv som homosexuell man i rampljuset och om hur han vill representera HBTQ-personer.