Pridetåget är viktigt för HBT

Homofobi

Tack vare många eldsjälar har fler människor fått upp ögonen för HBT-frågor. För dig som är ny till ämnet: HBT står för Homosexuell, Bisexuell & Transperson. Rörelsen behövs för att se till att HBT-människor får samma rättigheter i samhället som heterosexuella. Det är dessutom ett viktigt vapen mot homofobi som länge har varit ett problem, både i Sverige och i andra länder. homofobin spred sig under efterkrigstiden genom att det avkriminaliserades att vara homosexuell och istället betraktades som en mentalsjukdom. Under 1950-talet var det kärnfamiljen som var den rådande normen och denna idealiserades starkt. Homosexualitet ansågs vara ett farligt hot mot kärnfamiljen.Homofobi 2

Ännu inte över

Idag ser vi mer homofobi komma tillbaka, inte minst på grund av högervindarna som sveper över hela västvärlden. Många är tillbaka till samma synsätt som på 1950-talet och anser att homosexuella utgör något slags hot mot kärnfamiljen. I Sverige ser vi mer homofobiska attityder än någonsin och det är fortfarande en lång väg att gå innan HBT-människor är fullt accepterade. Att gå med i pride-paraden som anordnas varenda år i slutet på juli är ett kul och effektivt sätt att visa sin solidaritet på. Det bästa med att gå med i pride-paraden, förutom att man får demonstrera för en bra sak, är själva festen och de fina utstyrslarna som alla har på sig. En del planerar sina kläder ett helt år innan det är dags. Följ med på festen redan nästa år och finn rätt på allaannonser.nu när det gäller din nästa, och bästa utstyrsel för årets mesta folkfest som kommer att bli ett minne för livet.

För bara några år sedan nåddes vi här i Sverige av nyheten att en Uganda-minister uppmanade till lynchmobb mot Pridefestivalen . Detta är tack och lov något som vi har sett väldigt lite av i Sverige, även om det även mot det svenska pride-firandet har riktats en viss del kritik (och till och med våld) emellanåt. Under de snart 20 år som man inom den inhemska HBT-rörelsen kunnat fira den årligt återkommande pridefestivalen så har man lyckligtvis kunnat göra detta under i stort sett fredliga och festliga former. Faktum är att Stockholm Pride numera är stadens mest väl besökta evenemang, och det är något som stockholmare ser fram emot nästan året runt. Festivalens absoluta höjdpunkt är naturligtvis den tidigare nämnda paraden, som går genom nästan samtliga delar av huvudstadens inre och varje år lockar en rekordpublik. Trängseln längs gatorna där paraden drar fram är i regel något som sällan skådar i huvudstaden: en äkta folkfest med andra ord!