”Komma ut” – så gör du

Att ”komma ut”, det vill säga erkänna sin sexuella läggning för personer i sin omgivning, är inte alltid lätt. Även människor som är uppväxta med föräldrar, syskon och vänner som värnar alla människors lika värde och rättigheter, kan tycka att det är jobbigt att berätta för mamma eller pappa att hen är gay. För vissa kan det kännas i det närmast skräckinjagande – särskilt när personer i deras omgivning tidigare har uttryckt homofobiska åsikter eller fällt homofobiska kommentarer. Att öppna sitt hjärta för någon är på ett sätt alltid läskigt. Och när det gäller kärlek, sex och relationer, blir det ofta lite mer laddat…lite mer jobbigt. För många är det dessutom ett stort steg. Det kan vara en hemlighet man har burit på under en lång tid. Att slutligen ta beslutet att berätta blir då sällan lätt. Hur kommer reaktionerna att bli? Vad kommer de att ställa för frågor? Vad ska jag svara? Tyvärr finns det inte ett enkelt svar, men det finns saker man kan tänka på.

Hur kan du gå tillväga?

Det finns olika sätt att gå tillväga. många kända personer gör det i media. Det kan verka dramatiskt, men det blir samtidigt ett sätt att avpersonifiera det hela. Att sitta ansikte mot ansikte, behöva förhålla sig till motpartens reaktioner och hela tiden behöva tänka – ”Ska jag berätta det här? Ska jag berätta det här?” – kan vara väldigt jobbigt. Att göra det genom media blir ett sätt att ta bort den pressen. Beslutet fattas, och sedan är det klart. Dessutom når du flera människor på en gång, och behöver kanske inte känna samma press att ta samtalet med flera olika personer vid skilda tillfällen. Samtidigt är det inte alla som kan kontakta en tidning bara för att få möjlighet att tala ut om sin sexuella läggning. Vi är inte alla kändisar! Sociala medier kan då vara ett alternativ. Men, det är viktigt att du tänker dig för innan du fattar ett beslut. Att komma ut är i grund och botten DIN process, och du gör det inför de människor du känner dig bekväm med. Du har ingen plikt att berätta för alla i din omgivningen vem eller vilka du attraheras av. Du beslutar själv vem du vill öppna dig för.

Vad ska du tänka på?

När du kommer ut kan det kännas bra att ha allierade runt dig, som du litar på och känner dig trygg med. Det kan vara någon som är med dig som stöd, eller som du pratar igenom situationen med innan. Bjud in dem på strategimöte – öppna ditt sängskåp, släng er på sängen och lägg upp en plan. Förberedelserna kan göra att det känns bättre, och få dig att känna att du inte är ensam i det här. Om du beslutar dig för att göra något via t.ex. Facebook, så kan det vara en god idé att meddela dina närmaste först. Men, det är inte nödvändigt, och i slutändan är det ditt beslut. Alla familjerelationer ser inte likadana ut, och – som vi har betonat tidigare – du har ingen skyldighet att berätta för någon om det inte känns tryggt. Det viktigaste med att komma ut, är att du får känna dig trygg med att vara den du är.