RFSL

När man arbetar för ett mer jämlikt samhälle kan det vara bra med en organisation som gör det möjligt att nå dit. I Sverige finns det en organisation som heter RFSL som står för jämlikhet. RFSL är en akronym för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Främst arbetar man för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i samhället. Därför är RFSL:s arbete viktigt för att representera många minoriteter i samhället.

 

I Sverige har organisationerna som arbetar för sexuellt likaberättigande kommit jämförelsevis långt. Bara de senaste 10 till 20 åren har det skett ordentliga förändringar i kulturen. Nu för tiden är det mycket mer accepterat att komma ut som till exempel homosexuell än det var för bara 20 år sedan. Man har kommit dit genom att aktivt arbeta för att få ut sitt budskap. Det är långtifrån bara RFSL som stått för den här kampen. Man kan däremot säga att just RFSL spelat en oerhört viktig roll för att föra kampen framåt.RFSL 22

 

Bara för att det har blivit bättre betyder inte det att allt är frid och fröjd. Än idag diskrimineras många av RFSL:s grupper. Det sker fortfarande hatbrott. Än idag finns det också vissa delar av kulturen som inte ser till exempel homosexualitet som något normalt. Därför är det också viktigt att fortsätta att kämpa mot de fördomar som finns, något RFSL gör exemplariskt.

 

RFSL är en viktig lobbyorganisation som verkligen försöker att sätta upp frågan om HBQT-rättigheter på agendan. Men det är inte bara detta RFSL sysslar med. Du kan vända dig till RFSL om du har frågor om sexualitet. Vem som helst kan kontakta RFSL. Till exempel har RFSL egna kuratorer som är specialister på frågor som rör sexualitet och inte minst för bisexuella, homosexuella och transpersoner.

 

Om du upplever att du blivit utsatt för något sorts hatbrott kan du även då vända dig till RFSL. Organisationen har nämligen en egen brottsofferjour. Det kan vara skönt att få prata med någon som verkligen är experter på området. Du behöver aldrig känna dig rädd för att kontakta RFSL.