Det har blivit allt mer vanligt för transpersoner att ta steget fullt ut och byta kön. Könsbyte var en gång i tiden helt omöjligt men med dagens effektiva plastikkirurgi kan en person som är född kvinna byta kön till man och vice versa. Ett könsbyte är dock en lång process som börjar i liten skala för att avslutas med operationen. Hur går det till? Läs mer!
När kön och kropp ska samspela
Det är viktigt att förstå att en könskorrigering inte innebär att du får de egenskaper det motsatta könet har – det vill säga förmågan att föda barn, amma eller producera spermier. Om du är född kvinna men vill bli man kan du med andra ord inte göra en kvinna gravid. En man som blivit kvinna har heller inte menstruation eller kan föda ett barn. Ett könsbyte är istället en operation som får dig att kroppsligen se ut som det kön du eftersträvar. Idag är kunskapen stor att göra det så realistiskt som möjligt och många gånger ser man inte ens skillnad.
Med hormoner du tar kan du dock få mer fett på kroppen om du vill bli kvinna. Du får mer runda former och du rör dig allt mer som en kvinna. Som man kommer du att inta det manliga könshormonet testosteron, vilket också gör att du får mer muskler och kan så smått börja odla skägg. Om du dock känner att du vill ha ett fylligare skägg kan du göra en skäggtransplantation på en erkänd klinik.
Så ser könsbytesprocessen ut
Ett könsbyte kan bekostas av Landstingen om du som ung känner att du är fast i fel kropp. Det är dock en lång process som ger betänketid. Det händer att folk ångrar sig efter ett könsbyte så att du är helt övertygad om ditt val är viktigt. Det hela börjar med att du kontaktar vårdcentralen och en läkare som kommer att göra en utredning angående just ditt fall. Detta leder till psykologiska samtal och en rad frågor som du måste besvara. Det kommer även göras undersökningar för att se till diagnoser med mera.
Om allt fortlöper utan tveksamheter från din sida kommer du till slut till det stadium som leder till en remiss där olika könskorrigerande operationer kommer in i bilden. Här innefattas också att du tar hormoner för att förbereda kroppen på att få ett annat kön. Det kan senare röra sig om en bröstoperation för dig som vill bli kvinna för att slutligen handla om att få underlivskirurgi. Alla moment innefattar också psykologiska samtal där du lär dig identifiera dig med det andra könet, hur det är att leva med det och andras syn på din korrigering med mera. Slutligen får du även det nya juridiska könet. Efter din korrigering kan du behöva fortsatt vård, både mentalt och fysiskt.
OBS! Vissa operationer eller behandlingar måste bekostas ur egen ficka. Ta reda på vad som gäller i ditt landsting.