Gayikoner

Vilka gayikoner framhåller du som de allra främsta? Barbara Streisand, Liza Minelli eller kanske vår egna Babsan? Homosexualitet som läggning har inte bara fört med sig en mer demokratiskt människosyn utan även förmågan att uppskatta fantastiska shownummer och allt vad det innebär. Här lämnas ingenting åt slumpen – frisyren är mejslad, sminket är minutiöst lagt och kläderna skulle få vilken diva som helst att bli avundsjuk. Det finns många artister som har blivit stora inom gayvärlden. Många av dem har att göra med musik men även inom politiken finns de representerade.

Montreal,Quebec,Canada-june 14,2012:Apple computers logo on facade window of Apple store in Montreal Canada.

Följ dina drömmar

Gemensamt för alla inom HBTQA-rörelsen är ett stort mått av mod. Det är inte lätt att bryta mot normen och bli ifrågasatt. En viktig del av att följa sina drömmar är att ha något att sträva efter och gärna någon att se upp till. Den rollen har gayikonerna haft sedan 70- och 80-talet. Liza Minelli är fortfarande en av de största namnen både inom kabaré och inom gayvärlden. Hon syntes på den globala scenen senast 2010 då hon spelade sig själv i filmen Sex and the City 2, där hon vigde två homosexuella män och sjöng en cover på Beyoncés kända låt Single ladies. Många människor ser upp till henne för hennes fantastiska sångröst och inte minst för hennes kurage att alltid ta ut svängarna och göra det där lilla extra. Har du också en dröm du vill följa? Det kan handla om att flytta till en annan stad eller att sjunga. Få hjälp med flyttstädning göteborg och ta ton, du klarar det!

En historisk ikon

En av de största ikonerna inom gayvärlden har många av oss en påminnelse om varje dag, utan att vi kanske vet om det. Alan Turing är idag ansedd att vara både ett datageni och gayikon. Under sin levnadstid i början på 1900-talet stötte han dock på stort motstånd då homosexualitet fortfarande var ansett som ett brott i stora delar av världen, bland annat i Turings hemland Storbritannien. Han jobbade hårt med datainformation men blev fängslad och begick troligtvis självmord genom att ta en tugga av ett äpple förgiftat med cyanid. Ett bitet äpple är den kända loggan för det världsberömda datormärket Apple. Det äpplet sägs ha flera olika betydelser, bland annat finns en överlappande historia som säger att Apples äpple symboliserar när Eva tog ett bett av det förbjudna äpplet i Edens lustgård, vilket gjorde att människan blev syndig. Dessa två historier är inte helt bekräftade av Apples ledning men kan mycket väl vara anledningen bakom den berömda loggan, vilket kan betyda att varje Apple-produkt är en manifestation för HBTQA-rörelsen.