Stockholm Pride

Stockholm Pride, som i folkmun oftast kallas bara Pridefestivalen, är en festival som anordnas i Stockholm varje år. Festivalen i Stockholm är dock inte den enda i sitt slag, då det anordnas Pridefestivaler i hela världen. Festivalen anordnades ursprungligen till minne av det upplopp av homosexuella som skedde i New York 1969, som en följd av polisprovokationer. Detta upplopp är känt som händelserna på Stonewall Inn. Den första Pridefestivalen hölls i Sverige år 1971, i Örebro. Det var dock snarare en politisk demonstration än den festliga och glada tillställning som festivalen är idag. Demonstrationen anordnades av den lokala föreningen Gay Power Club, med kravet att ”två av samma kön ska få gifta sig med varandra”, bland andra. Sedan år 1977 hölls sedan årliga demonstrationer på vad man kallade frigörelsedagen, något som sedan utvecklades till frigörelseveckan. Frigörelseveckan bytte namn till homoveckan, men under 1980-talet började de politiska demonstrationerna förvandlas till den folkfest för alla som Pridefestivalen är idag.1024px-Stockholm_Pride_2010

Många förknippar kanske framförallt Pridefestivalen med den parad som går genom Stockholms gator, och som inträffar på lördagen av Prideveckan. Men hela veckan som föregår paraden arrangeras en mängd olika evenemang i Stockholm med HBTQ-tema. Man kan till exempel gå på föreläsningar och workshops, se teaterföreställningar, lyssna på konserter, gå på konstutställningar och delta i en mängd andra aktiviteter. Politiken har inte heller försvunnit helt från Pridefestivalen, då man i ett område som brukar kallas Pride Park hittar en mängd politiska partier, intresseorganisationer och andra utställare som man kan prata med, argumentera med och diskutera med. Idag deltar också de allra flesta riksdagspartierna i själva paraden, och år 2014 blev paraden historisk då Fredrik Reinfeldt gick med, som första svenska statsminister någonsin att delta i Prideparaden.

Om du vill visa ditt stöd för HBTQ-personer och deras rättigheter på ett tydligt och roligt sätt även under resten av året, och inte bara under Prideveckan, kan du måla en av väggarna i ditt hem i regnbågens färger. Det blir, förutom ett politiskt budskap, dessutom ett vackert inslag i rummet. Om du letar efter en pålitlig målare i Stockholm som kan utföra ett sådant arbete, hittar du en på Vimalar.se.