Samkönade äktenskap i Sverige

Samkönade äktenskap har länge varit en fråga på många håll runtomkring i världen. 2009 ändrades äktenskapslagstiftningen i Sverige till att inkludera de som vill gifta sig med någon av samma kön på ett helt annat sätt. Nu blev det äntligen helt lagligt att ingå i ett samkönat äktenskap. Även Svenska kyrkan hakade snabbt på. Det är alltså möjligt att bli vigd av en präst inne i kyrkan trots att man gifter sig med någon av samma kön.

 

Experter inom ämnet menar ofta att det viktigaste är att ändra på de normer som finns i samhället. Det är genom att göra detta som man faktiskt kan se till att det sker riktiga förändringar. Det finns många sätt att ändra normer på. Ett exempel är att se till att alla representeras i olika sammanhang. Det har länge varit mycket ovanligare att se homosexuella par i filmer jämfört med verkligheten. Det är ett tydligt exempel på hur en grupp skuffas undan och inte får det erkännande de så desperat behöver.Samkönade äktenskap i Sverige 1

 

Viktigt är också att frångå stereotyper. Alla är inte på samma sätt. Det här går att applicera väldigt tydligt på debatten om samkönade äktenskap. Det finns falska föreställningar om att ett gay-par skulle agera på ett annat sätt än heterosexuella par och det finns fördomar om att de har ett mycket större intresse för heminredning och inte gillar sport. Det är farligt att sprida sådana stereotyper. Det gäller istället att se alla för den de verkligen är. När man börjar se ett homosexuellt par som vilket annat par som helst – då har man kommit någonstans i utvecklingen.

 

Om man höjer blicken och kollar på hur det ser ut internationellt går det att säga att det generellt går åt rätt håll. Dock finns det en hel del undantag. Till exempel blir klimatet allt hårdare i Ryssland men även i andra länder så som Uganda. I de flesta västerländska länder går dock utvecklingen åt rätt håll för dem som vill att det ska vara tillåtet med samkönade äktenskap. Det gäller inte minst USA, ett land som länge har haft en stor påverkan på hur världen utvecklas. Där har de nyligen klubbat igenom en lag som är till fördel för samkönade äktenskap.